- Виноград
Виноград Богема - столовий сорт винограду, який дуже рано дозріває приблизно через 100-105 днів від початку вегетації. Квітка у нього двостатева. Виноград Богема має сильний ріст, міжвузля середньої величини, лоза швидко дозріває протягом всього вегетаційного періоду. Гроно середнього розміру, утворює до 3-х суцвіть на одному пагоні. Ягода велика, вагою до 15 грам, має яйцевидну форму і червоного кольору. М'якоть щільна з яскраво вираженим мускатним смаком і фруктовим ароматом. Вміст цукру дуже високий. Середня маса грона становить від 400 до 700 грам. Рекомендовано залишати до 8 бруньок для плодоносних лоз. Ягоди на гронах дуже стійкі до гнилів та оїдіуму - 2,5 бала за п'ятибальною системою. Врожай можна зберігати на кущах до 2-х місяців після дозрівання, при цьому не втрачаючи товарних і смакових якостей. Морозостійкість становить -22°C.
Виноград Богема був створений українським селекціонером В.В. Загорульком за допомогою схрещування сортів Мальва та Мілленіум. Цей сорт винограду має великий потенціал для вирощування та отримання якісного виноматеріалу.